dinsdag 24 september 2024

Infoavond Prikkelraad

Tips en trics geleerd uit de infoavond rond mediagebruik bij onze kids...

PRIKKELRAAD

Handvaten over levensprikkels, overbodige ruis en veilig mediagebruik voor kinderen en jongeren

Op 24 september 2024 organiseerden we in de refter een lezing mbt mediagebruik bij onze kids.

Ivan Tijsmans van Kopjekop nam ons 1,5u mee in een geanimeerde sessie met bewustwordingen, grappige confrontaties en tips om concreet aan de slag te gaan. 

Heb je het gemist en zoek je meer info? https://sites.google.com/view/kopjekopbe

Waarover ging het?

Terwijl de leeftijd van de gemiddelde gsm-gebruiker blijft dalen, stijgt het gevoel van onrust en angst bij kinderen en jongeren. Dag na dag wordt de gsm interactiever en analyseert hij ons gedrag dankzij artificiële intelligentie. Slim uitgekiende beloningssystemen ontwikkeld door ’s werelds beste applicatieontwikkelaars en psychologen verhogen de drang naar connectie en informatie. Elke volger, like, streak, tag, view, comment,… maakt onze kinderen en jongeren gelukkig dankzij de aanmaak van dopamine in hun lichaam. Helaas is het geluk van korte duur en stijgt de drang naar meer.Multitaskend, met de blik verspreid over verschillende schermen, gaat onze jeugd elke nieuwe uitdaging aan. Helaas toont onderzoek aan dat deze overload aan informatie nefast is voor productiviteit en efficiëntie. Infobesitas zorgt voor overprikkeling en de aanmaak van cortisol, het stresshormoon.

Moeten we de gsm dan bannen uit het leven van onze kinderen en jongeren? …
Frankrijk voerde enkele jaren geleden een gsm-verbod op school in voor alle jongeren onder de 16 jaar terwijl New York terug afstapte van deze drastische regel die 10 jaar geleden werd ingevoerd. Nederland en het Verenigd Koninkrijk voeren het verbod dan weer in op alle secundaire scholen vanaf 2024.Eén heiligmakende oplossing is er duidelijk niet. Gelukkig is er al veel expertise en zijn er wel antwoorden op andere vragen… 


Spreker en organisator

Spreker is Ivan Tijsmans, ervaren leerkracht en zorgcoördinator en papa van drie. Als kinder- en jongercoach begeleidt hij jongeren en verzorgt hij geanimeerde lezingen via zijn praktijk Kopjekop.